Wat is beschermingsbewind?
Beschermingsbewind is een juridische maatregel die genomen kan worden wanneer iemand niet in staat is om zijn of haar geldzaken zelfstandig te regelen.
Bij beschermingsbewind wordt er een bewindvoerder aangesteld die verantwoordelijk is voor het beheren van de geldzaken van de persoon in kwestie. De bewindvoerder zorgt ervoor dat alle inkomsten en uitgaven op een verantwoorde manier worden beheerd.
Waarom wordt beschermingsbewind ingezet?
Het doel van beschermingsbewind is om de financiële belangen van de persoon te beschermen en ervoor te zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van zijn of haar financiële situatie. De beschermingsbewindvoerder neemt alle geldzaken over en is verantwoordelijk voor het beheer hiervan.
Het is belangrijk op te merken dat beschermingsbewind een ingrijpende maatregel is en alleen wordt genomen als er geen andere mogelijkheden zijn om de financiële belangen zeker te stellen.
Voor wie is beschermingsbewind bedoeld?
De maatregel beschermingsbewind kan worden ingezet om mensen te helpen die niet in staat zijn om hun geldzaken te regelen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een verstandelijke beperking, psychische problemen, verslaving, dementie of andere omstandigheden die het moeilijk maken om verantwoord met geld om te gaan.
Wie kan beschermingsbewind aanvragen?
Beschermingsbewindvoering kan aangevraagd worden door:
- de betrokkene zelf;
- de echtgenoot of andere partner;
- familieleden tot in de vierde graad, dat zijn ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten en
- degene die het gezag uitoefent (bijvoorbeeld de voogd als de betrokkene nog minderjarig is).
- De bewindvoerder bepaalt het bedrag waarmee u uw dagelijkse uitgaven zoals boodschappen kunt doen. Dit bedrag wordt wekelijks op uw rekening gestort, we noemen dit leefgeld.
- Als u grote uitgaven wilt doen dan heeft u goedkeuring nodig van de bewindvoerder en mogelijk van de rechter nodig. Dit geldt ook als u bijvoorbeeld een contract wilt afsluiten.
Hoe kan beschermingsbewind aangevraagd worden?
Beschermingsbewind kan worden aangevraagd bij de kantonrechter. Hiervoor moeten verschillende documenten ingevuld worden. Uiteraard kunnen we u hierbij helpen.
Wat zijn de gevolgen van onderbewindstelling?
- De bewindvoerder bepaalt het bedrag waarmee u uw dagelijkse uitgaven zoals boodschappen kunt doen. Dit bedrag wordt wekelijks op uw rekening gestort, we noemen dit leefgeld.
- Als u grote uitgaven wilt doen dan heeft u goedkeuring nodig van de bewindvoerder en mogelijk van de rechter nodig. Dit geldt ook als u bijvoorbeeld een contract wilt afsluiten.
Beschermingsbewind is vrijwillig maar niet vrijblijvend. U mag minder zelf beslissen en er zijn kosten verbonden aan beschermingsbewind. Tegelijkertijd zorgt beschermingsbewind voor rust en stabiliteit. Als u uw geldzaken niet goed kunt regelen zorgt dit voor stress. De bewindvoerder neemt alle financiële zaken over, daarmee neemt hij ook alle contacten met de betrokken organisaties over, zoals schuldeisers of deurwaarders.
Bedenk goed of deze voordelen voor u opwegen tegen de nadelen.
Voor- en nadelen
Beschermingsbewind heeft veel voordelen. De bewindvoerder helpt mensen die zelf hun geldzaken niet goed kunnen regelen. Het zorgt ervoor dat geld op een goede manier wordt beheerd en voorkomt financiële problemen. Ook geeft het rust en stabiliteit, omdat een bewindvoerder de financiële verantwoordelijkheid overneemt. Daarnaast kan de bewindvoerder helpen om (in de toekomst) beter met geld om te gaan en om zelfstandig financiële beslissingen te nemen. Kortom, beschermingsbewind beschermt, voorkomt problemen, geeft rust en helpt bij financiële zelfredzaamheid.
Er zijn echter ook nadelen te benoemen. Beschermingsbewind brengt kosten met zich mee. Daarnaast neemt de bewindvoerder de financiële zaken over. Dat betekent dat u zelf geen financiële beslissingen meer kunt nemen. Voor u besluit om beschermingsbewind aan te vragen is het van belang om hier goed over na te denken.
Is er controle op de bewindvoerder?
De bewindvoerder stuurt jaarlijks een overzicht van het inkomen, de uitgaven, bezittingen, vorderingen en schulden naar de rechter. Dit noemen we de Rekening en verantwoording. Hiermee verantwoorden we hoe we uw financiën geldzaken hebben beheerd. Op deze manier kan de rechtbank controleren of de bewindvoerder uw belangen goed heeft behartigd.
Het Landelijk Kwaliteitsbureau Curatele, Bewindvoering en Mentorschap (LKB) van de Rechtspraak beoordeelt of bewindvoerders, mentoren en curatoren voldoen aan de wettelijk gestelde kwaliteitseisen. Elk jaar wordt hier door het LKB opnieuw naar gekeken. Is alles in orde, dan krijgt de bewindvoerder, mentor of curator een honorering van het handhavingsverzoek.
Rial Bewind is lid van branchevereniging Horus. Aanvullend aan de kwaliteitseisen van het LKB, heeft Horus een paar kwaliteitsregels opgesteld die betrekking hebben op educatie.